Major gameplay slowdown (1 FPS)

User avatar

Topic author
Pr0nogo
Protoss Zealot Practice Dummy
Protoss Zealot Practice Dummy
Posts: 897
Joined: Wed Apr 08, 2009 3:59 pm
Contact:
Status: Offline

Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Pr0nogo » Wed May 02, 2012 11:18 am

So normally I can run SCII at mid-high graphics settings, maybe even extreme if I bothered to set it that high (haven't tested this). Regardless of what detail the graphics are set to, though, one thing is for certain; about fifteen or so minutes into any match, the game will slow down for about five minutes at a time. The slowdown is massive - it literally says, '1 frames per second' if I mouse over the menu button. That's ridiculous.

Has anyone experienced this before? I really would like to solve it as it also seems to happen when using the WarCraft III World Editor at length (like, hour+ sessions, although strangely enough the in-game graphics do not lag at all, ever) and when playing any other game using 3D (like Command and Conquer 3, tested it there, too).

User avatar

Lavarinth
Xel'naga Administrator
Xel'naga Administrator
Posts: 6580
Joined: Wed Aug 16, 2006 5:21 pm
Location: His Ashworld Planet
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Lavarinth » Wed May 02, 2012 11:28 am

What's your specs and OS?
- - Lavarinth
Campaign Creations Administrator

User avatar

Topic author
Pr0nogo
Protoss Zealot Practice Dummy
Protoss Zealot Practice Dummy
Posts: 897
Joined: Wed Apr 08, 2009 3:59 pm
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Pr0nogo » Wed May 02, 2012 11:39 am

Windows Vista Home Premium, Service Pack 2. HP computer.
6 gigs RAM, 64 bit OS.
687 gigs HD, not counting extra space taken up by system files and whatnot.

Anything else I should list?

User avatar

Lavarinth
Xel'naga Administrator
Xel'naga Administrator
Posts: 6580
Joined: Wed Aug 16, 2006 5:21 pm
Location: His Ashworld Planet
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Lavarinth » Wed May 02, 2012 12:23 pm

Your graphics card.

Edit: And your processor.
- - Lavarinth
Campaign Creations Administrator

User avatar

Topic author
Pr0nogo
Protoss Zealot Practice Dummy
Protoss Zealot Practice Dummy
Posts: 897
Joined: Wed Apr 08, 2009 3:59 pm
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Pr0nogo » Wed May 02, 2012 12:45 pm

Processor; got an Intel Core2 Quad CPU (Q6700 @ 2.66GHz - that entry is in device manager four times, probably because it's a quad core).
Graphics card; NVIDIA GeForce 9500 GS

User avatar

Lavarinth
Xel'naga Administrator
Xel'naga Administrator
Posts: 6580
Joined: Wed Aug 16, 2006 5:21 pm
Location: His Ashworld Planet
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Lavarinth » Wed May 02, 2012 1:50 pm

Did you participate in the D3 Beta, and if so how was that interaction?

Most of the topics I'm reading in regards to your graphics card is that it can barely handle Medium. In other words, it's dated and old, and should be upgraded unless you rather play on lower settings for maximum performance. The rest of your computer functions well on higher settings, but if you upgrade, you need to make sure your PSU has enough watts to cover the system and new graphics card.
- - Lavarinth
Campaign Creations Administrator

User avatar

Topic author
Pr0nogo
Protoss Zealot Practice Dummy
Protoss Zealot Practice Dummy
Posts: 897
Joined: Wed Apr 08, 2009 3:59 pm
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Pr0nogo » Wed May 02, 2012 4:31 pm

Issue is resolved. Thanks for trying to help. IskatuMesk shared some valuable knowledge about power settings that was causing my HD to deactivate after 20 minutes.

User avatar

Ricky_Honejasi
Xel'naga Solar Moderator
Xel'naga Solar Moderator
Posts: 2023
Joined: Wed Aug 16, 2006 3:50 pm
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby Ricky_Honejasi » Wed May 02, 2012 8:42 pm

Oh gosh, it decided to "deactivate" IN-game?

Well, unless you use a laptop, you don't have any real reason to have the HD set to sleep/deactivate/etc. Only the monitor at worst.

User avatar

IskatuMesk
Xel'naga World Shaper
Xel'naga World Shaper
Posts: 8789
Joined: Sat Feb 07, 2009 1:40 pm
Location: M͈̙̞͍͞ͅE̹H̨͇̰͈͕͇̫Ì̩̳CO̼̩̤͖͘
Contact:
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby IskatuMesk » Wed May 02, 2012 11:18 pm

Ricky> He's running a chinese make believe computer, not a real computer. All of the components are probably plugged into the wrong slots and soldered to each other in a giant steaming heap of horse feces.
Image~[Gameproc]~Image
Warning: dialogue contains politically incorrect content. Viewer rearsore may occur.

User avatar

mark_009_vn
Zerg Creep Colony Landscaper
Zerg Creep Colony Landscaper
Posts: 440
Joined: Fri Nov 04, 2011 5:56 am
Location: [[THIS USER, HE IS A CHAR]]
Status: Offline

Re: Major gameplay slowdown (1 FPS)

Postby mark_009_vn » Fri May 04, 2012 1:06 am

IskatuMesk wrote:Ricky> He's running a chinese make believe computer, not a real computer. All of the components are probably plugged into the wrong slots and soldered to each other in a giant steaming heap of horse feces.


Chinese make believe huh? No wonder why I have to replace my mainboard every 3 months. :P
Image

"I'm begging you, let me work!" - Osamu Tezuka


Return to “StarCraft II Discussion”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests